Friday, February 28, 2014

HISTORY RACE - EPISOD 2 ~ BE ENERGETIC

STARTING LINE - GELANGGANG TAKRAW
Jam 3.00 petang, Chaous Charmed, pasukan pertama dilepaskan. Disusuli dengan Sklerenkima 1.30 minit kemudian dan pasukan terakhir Wild Force pada jam 3.12 petang. Beza masa pasukan dilepaskan bergantung samada lebih atau kurang lima minit waktu pasukan tiba pada episod lalu. Pasukan Historical mengambil risiko berlumba dengan dua orang ahli sahaja iaitu Ada dan Wawa kerana Noriah mengalami masalah kesihatan.

BLOK 1 - SEKOLAHKU SEJARAHKU ~ PIAGAM SEKOLAH
Dalam blok ini, pasukan diberi pilihan untuk menyelesaikan satu daripada 2 tugasan.
Tugasan 1 - Melukis dan memberi maksud lencana SMKGP, menulis lirik lagu Didikan Asas Jaya dan menjawab lima soalan sejarah sekolah ini.
Tugasa 2 - Melukis pelan sekolah dan melabelkan bilik dan mengisi kedudukan kelas tingkatan 1 hingga 6. Kebanyakan pasukan memilih untuk menjawab Tugasan 1 dan hanya beberapa pasukan memilih Tugasan 2 kerana tidak dapat menjawab 5 soalan sejarah sekolah pada Tugasan 1.

BLOK 2 - AKADEMIK SEJARAH ~ KANAN & KIRI
Pasukan perlu mencari pasangan fakta sejarah yang dicetak pada kertas-kertas yang diselerakkan di gelanggang bola tampar. "Games' ini menguji kemampuan daya ingatan ahli pasukan dan pengetahuan fakta sejarah. Pasukan terpaksa bermain secara bergilir-gilir appabila pasukan lain tiba di sini. Di sinilah pasukan berpeluang untuk memotong kedudukan pasukan lain.

 BLOK 3 - IQ ~ SMS
Bertempat di Kolam Ikan Bengkel Seni, pasukan perlu menjawab 3 soalan menggunakan konsep SMS seperti apda telefon bimbit. Pembayang dan nombor ajwapan diberikan. Pasukan hanya perlu menukar nombor tersebut keapda huruf untuk menemukan jawapan yang tepat.

BLOK 4 - EKSTRA ~ KAPAL TERBANG KERTAS
Pasukan perlu mencari 3 kapal terbang kertas bercop SMKGP. Cabaran untuk pasukan kerana kapal terbang tersebut berada di 3 tempat berbeza dan di setiap satu tempat terlalu banyak kapal terbang yang berserakan. Pasukan yang bijak mengatur strategi akan berpecah untuk mendapatkan kapal terbang tersebut dengan cepat. tetapi ekbanyakan pasukan mencari kapal terbang kertas tersebut secara bersama-sama. Pasukan yang menemukan 3 kapal terbang kertas putih tersebut perlu menukarkannya dengan kapal terbang kertas biru yang menyatakan destinasi terakhir (Pit Stop) untuk episod kali ini.

PIT STOP - TAPAK BENGKEL PERTANIAN
4 minit lambat di belakang Wild Force, Sri Panca Delima - MR, Donny & Hairy adalah pasukan terakhir yang tiba pada episod kali ini.Ini bermakna, mereka adalah pasukan pertama yang disingkirkan dari perlumbaan ini. Namun syabas diucapkan kepada Sri Pancha Delima kerana berjuang dengan cemerlang walaupun tewas dan mengamalkan permainan yang bersih. Tahniah juga untuk Historical kerana berlumba tanpa ahli yang cukup. wild Force terselamat dari tersingkir kerana memintas Sri Pancha Delima dengan menggunakan Kad Transit. Teruskan perjuangan anda untuk episod kana datang!

No comments:

Post a Comment